Предоставените безброй  инструменти за разработка на игри правят почти невъзможен правилния избор.

Лош избор на инструмент може да доведе до огромни проблеми в имплементацията на играта. Прекалено сложни софтуери могат да доведат до объркване, което може да се получи при множество предоставени излишни функции или недостатъчна функционалност, за да бъде разработена апликацията.

Съществуват различни типове инструменти, в зависимост от характеристиката на апликацията - някои са насочени изключително и само към разработката на игри, други могата да бъдат използвани за различни мултимедийни проекти. Повечето от тях представляват автоматизирани системи за създаване на съдържание, но има и такива, които работят с определен компютърен език, което усложнява процеса на създаване.

 

Най-популярните инструменти за разработка

Game Maker
http://www.gamemaker.nl/
Game Maker е лимитирана среда, която позволява създаване на малки и прости игри, без нужда от писане на код. Достатъчно е само използване на драг-енд-дроп елементите, за да бъде създадена една красива игра. В тази среда има и вграден език за програмиране, който увеличава възможностите й. Програмата е безплатна.

 

Game Editor
http://game-editor.com/

Game Editor е инструмент, който прави разработката на игри възможна без да има нужда от никакво знание по някакъв програмен език. Игрите се създават като се добавят действия, които биват извикани при определно събитие(клик).

 

Adobe Flash

http://www.adobe.com/products/flash/
Adobe Flash e програма, която позволява създаване на всякакви интерактивни съдържания, мултимедия, видео, графики, анимации, уебсайтове, презентации, съдържание за мобилни устройства. Това е най-популярният инструмент за създаване на анимирано онлайн съдържание, както и за презентации и оффлайн проекти. Използването на езика ActionScript дава огромни възможности за разработка на сложни съдържания и игри.